Ovocné řezy „Karpaty“ – lehčí než krémeš a chutnají ještě lépe recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 90 minut
Jan, 22. 12. 2025

Tyto ovocné řezy Karpaty připomínají oblíbený krémeš, ale jsou výrazně lehčí a svěžejší. Základem je odpalované těsto, jemný vanilkový pudinkový krém, nadýchaná šlehačka a ovocná vrstva z čerstvého ovoce. Výsledkem je dezert, který se skvěle hodí na léto, oslavy i ke kávě a chutná opravdu každému.

Pro 15 porcí

Ingredience

Odpalované těsto:

Vanilkový krém:

Šlehačková vrstva:

Ovocná vrstva:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava odpalovaného těsta Do hrnce dejte vodu, sůl a máslo a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, vsypte mouku a za stálého míchání vařečkou vytvořte hladké těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Poté do těsta po jednom zapracujte vejce. Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části.
  • Pečení plátů Troubu předehřejte na 200 °C. Každou část těsta rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do tvaru obdélníku. Pečte každý plát přibližně 15 minut, dokud lehce nezrůžoví. Nechte zcela vychladnout.
  • Vanilkový krém Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Do ještě teplého pudinku zašlehejte máslo, aby vznikl hladký krém. Krém rovnoměrně rozetřete na spodní upečený plát těsta.
  • Ovocná vrstva Ovoce nakrájejte na menší kousky, zasypte cukrem a krátce povařte, aby pustilo šťávu. Škrob rozmíchejte v malém množství studené vody, přidejte k ovoci a krátce povařte do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout a poté rozetřete na vanilkový krém.
  • Dokončení Smetanu vyšlehejte dotuha a rovnoměrně ji rozetřete na ovocnou vrstvu. Přiklopte druhým plátem těsta, lehce přitlačte a dejte alespoň na 1 hodinu do lednice. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Počet porcí

cca 15 porcí

Celková doba přípravy

cca 90 minut + chlazení

Závěr

Ovocné řezy Karpaty jsou ideální dezert pro každého, kdo má rád krémeš, ale dává přednost lehčím a svěžejším zákuskům. Krásně drží tvar, nejsou těžké a kombinace krému, šlehačky a ovoce funguje naprosto dokonale. Jakmile je jednou připravíte, budou se u vás doma pravidelně opakovat.