Orosený tvarohový koláč: krémový, nepadá a vždy se povede (starý rodinný recept)

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 75 minut
Jan, 12. 08. 2025

Tradiční orosený tvarohový koláč se sněhem, na kterém se po vychladnutí tvoří zlaté „kapky rosy“. Přehledné ingredience, postup krok za krokem, časy a počet porcí.

Orosený tvarohový koláč je poctivá klasika: křehké těsto, vysoká vrstva jemného tvarohu a lehký bílkový sníh, na němž se po upečení a prudkém vychlazení vytvoří typické zlaté kapičky. Koláč je pevný, nepadá a po odležení krásně drží tvar. Níže najdete ověřený rodinný postup.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto (plech cca 30 × 40 cm):

Tvarohový krém:

Sněhová vrstva:

Postup přípravy

  • Těsto Smíchejte mouku, prášek do pečiva, moučkový a vanilkový cukr. Přidejte žloutky a máslo, rychle zpracujte v hladké těsto. Vtlačte do plechu vyloženého pečicím papírem (nebo vymazaného a vysypaného). Dno lehce poprašte moukou.
  • Tvarohový krém Do mísy dejte 2 vejce a 2 žloutky, přidejte ¾ hrnku cukru a vanilkový cukr, krátce prošlehejte. Postupně zašlehejte tvaroh, poté olej, mléko a prášek pudinku. Promíchejte do hladkého krému. Krém rozetřete na těsto a pečte při 180 °C (horní/dolní ohřev) 40–45 minut – okraje lehce zezlátnou a střed zpevní.
  • Sníh Asi 5–10 minut před koncem pečení začněte šlehat bílky do polotuha, pak po lžících zašlehejte cukr a ušlehejte pevný, lesklý sníh.
  • Zapečení sněhu Koláč vyjměte po ~45 minutách, rychle rozetřete sníh (vidličkou můžete vytvořit vlnky) a vraťte do trouby na 170 °C ještě 8–10 minut. Sníh má jen zpevnit, zůstat světlý.
  • „Rosa“ a vychlazení Plech ihned přesuňte na chladné místo a nechte prudce vychladnout – během chladnutí se na sněhu vytvoří zlaté kapky. Poté dejte koláč na noc do lednice. Krájejte až po úplném vychlazení.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 20–25 min

  • Pečení: 50–55 min (včetně sněhu)

  • Chlazení/odležení: min. 4 h (lépe přes noc)

  • Celkem: aktivně cca 1 h 15 min + chlazení

Počet porcí

15–20 řezů (podle velikosti)

Závěr

Orosený tvarohový koláč je dezert „na jistotu“ – vysoká tvarohová vrstva je krémová a pevná, sněhový povrch lehký a dekorativní. Dlouhé chlazení nevynechávejte; právě díky němu vznikne typická „rosa“ a řezy budou ukázkové. Skvělý na oslavy i k nedělní kávě.