Ořechový zákusek s pařížským krémem: Jemný, vláčný a neodolatelně čokoládový recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Jan, 20. 11. 2025

Ořechový zákusek s pařížským krémem patří mezi tradiční dezerty, které nikdy nezklamou. Spojení nadýchaného ořechového korpusu, lahodné rumové náplně a hutného pařížského krému vytváří dokonale harmonickou chuť. Tento zákusek se hodí na svátky, oslavy i jako víkendová sladkost ke kávě.

Pro 1 porce

Ingredience

Korpus:

Pařížský krém:

Ořechová vrstva:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Korpus Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte do husté, lesklé hmoty. V míse metličkou vmíchejte žloutky, vodu a olej. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao a mleté ořechy. Jemně promíchejte. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C přibližně 15 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Pařížský krém (nutný odpočinek přes noc) Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání, přidejte cukr a kakao. Za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte (cca 1 minutu). Nechte úplně vychladnout a vložte do lednice minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc. Druhý den vyšlehejte do pevného krému.
  • Ořechová vrstva Cukr rozpusťte v troše převařené vody, vytvořte hustý sirup. Přidejte rum a mleté ořechy. Směs by měla být hustá, ale dobře roztíratelná.
  • Sestavení zákusku Na upečený korpus rovnoměrně rozetřete ořechovou vrstvu. Na ni navrstvěte našlehaný pařížský krém. Povrch posypte strouhanou čokoládou nebo potřete polevou. Nechte v lednici alespoň 1–2 hodiny ztuhnout.

Celkový čas přípravy

  • Příprava: 30 minut

  • Pečení: 15 minut

  • Chlazení krému: 6–12 hodin

  • Celkem: cca 7 hodin (většina času chlazení)

Počet porcí

  • 1 plech 30 × 40 cm

  • 12–16 řezů podle velikosti

Závěr

Ořechový zákusek s pařížským krémem je klasika, která vždy zazáří. Nadýchaný korpus, bohatá rumová ořechová vrstva a luxusní pařížský krém tvoří dezert, který je chuťově vyvážený, jemný a velmi efektní. Skvěle se krájí, výborně drží tvar a díky své bohaté chuti působí slavnostně i bez složité dekorace. Ideální volba pro každého, kdo chce oslnit domácím zákuskem.