Neodolatelný babiččin koláč s mákem a tvarohem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 30. 09. 2025

Tento koláč kombinuje jemný tvarohový krém s výraznou makovou chutí, vše pod křehkou drobenkou. Je to ten typ domácího dezertu, který v rodině nikdy nezestárne a potěší každého milovníka tradice i chuti dětství.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Maková náplň:

Tvarohová náplň:

Drobenka:

Navrch:

Postup přípravy

  • Těsto: V mírně vlažném mléce rozpusťte droždí s trochou cukru a nechte 10 minut vzejít kvásek. V míse smíchejte kvásek s ostatními ingrediencemi na těsto a vypracujte hladkou, pružnou hmotu. Zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
  • Maková náplň: V hrnci smíchejte mák, cukr, skořici, citronovou kůru a mléko. Zahřevěte a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Nechte vychladnout.
  • Tvarohová náplň: V míse spojte tvaroh, citronovou šťávu, pudinkový prášek, žloutek a cukr. Dejte náplň do lednice.
  • Drobenka: Prsty smíchejte mouku, moučkový cukr, máslo a vanilkový cukr, aby vznikla drobenka.
  • Skládání koláče: Vykynuté těsto rozválejte na velikost formy a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nejprve rovnoměrně rozetřete tvarohovou vrstvu, pak makovou. Potřete makovou vrstvu meruňkovým džemem a zasypte drobenkou.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30–40 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vytažení nechte mírně vychladnout a poté krájejte na porce.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní práce: cca 30 minut

  • Kynutí + pečení: cca 1 hodina 30 minut

  • Celková doba: kolem 2 hodin

  • Počet porcí: cca 12

Závěr

Tento babiččin koláč s mákem a tvarohem přináší harmonii chutí – pikantní mak, jemný tvaroh a sladká vrstva džemu tvoří silnou kombinaci. Je ideální na rodinné oslavy i k odpolední kávě. Pokud chcete obměnit recept, můžete do drobenky přidat ořechy či použít jiný džem. Každé sousto vás přenese na chvíli zpět do domácí kuchyně plné tradice.