Nemastné koblihy ze šlehačkového těsta recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 1 minuta
Jan, 12. 06. 2024

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Z 200 ml teplého mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek a necháme ho narůst asi 10 min.
  • Ze zbylého množství mouky si můžeme odebrat 4 zarovnané lžíce mouky na posypání. Do zbytku mouky dáme sůl, cukr, promícháme, přidáme kvásek, žloutky, smetanu, rum a zbylé mléko.
  • Smícháme - těsto bude dost řídké, ale hnětením nabude jinou konzistenci.
  • Těsto bude po uhnětena řidší, ale netřeba se toho bát. Domíchat ho vařečkou.
  • Jemně těsto pomoučníme (moukou, kterou jsme si odebrali) - přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě nakynout min. 1 hod až 90 minut.
  • Těsto přendáme na pomoučený vál. Na pomoučeném vále těsto posypeme ještě trochu moukou a převrátíme.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jemně poprášíme moukou iz druhé strany a vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
  • Těsto je perfektní - nelepí se, vykrajujeme z něj kolečka (na vrchu můžeme prstem udělat jamku a později ji naplníme), nebo jiné tvary - ideální naolejovaným pohárem. Druhou várku můžete udělat jako kosočtverce se zářezem uprostřed - je to na vás.
  • Smažíme na oleji dozlatova.

Tyto koblihy jsou jednoduše dokonalé – konečně takové, jaké jsem vždycky chtěla udělat. jemňoučké, lahodné a výborné i druhý den – pokud vám tedy zůstanou (u nás se to stalo jen jednou i to proto, že manžel na ně zapomněl). Recept si dokonce poptala i moje tchyně!