Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální na zavaření, abyste si uchovali letní úrodu paprik na zimní měsíce. Stačí jen otevřít sklenici a můžete si pochutnat na čerstvé domácí pomazánce! Dobrou chuť!
Nejlepší, vysoce návyková papriková pomazánka: Domácí se žádná nevyrovná! recept
- Snadné na přípravu
- 16 porcí
- 120 minut
Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální způsob, jak využít přebytek paprik z vaší zahrady. Je výborná jako příloha k pečivu nebo k masu a skvěle se hodí na zavařování na zimu. Výsledná chuť je jemně pikantní díky chilli papričkám a sladká díky jablkům a červené řepě. Příprava je sice trošku časově náročnější, ale výsledek stojí za to!
Pro 16 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Příprava zeleniny: Papriky očistíme od jadérek a nakrájíme je na proužky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré.
- Restování zeleniny: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s paprikami. Přidáme nasekané chilli papričky, nakrájenou červenou řepu a kolečka jablka (i se slupkou, odstraníme pouze jadřince). Krátce restujeme, poté přidáme rajčatové pyré a osolíme. Směs dusíme, dokud se voda z větší části neodpaří.
- Dochucení a rozmixování: Když je směs téměř bez vody, přidáme hořčici, ocet, rajčatový protlak a cukr. Dobře promícháme. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud máte rádi extra jemnou pomazánku, můžete směs propasírovat přes sítko.
- Zavařování: Hotovou směs naplníme do sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou. Sterilujeme 20 minut od bodu varu.
- Dokončení: Po sterilizaci sklenice otočíme dnem vzhůru a zakryjeme ručníkem nebo dekou. Necháme úplně vychladnout. Pokud nějaká sklenice netěsní, opravíme ji. Pomazánku můžeme skladovat v temné a chladné komoře. Z tohoto množství vychází cca 18–20 sklenic (záleží na velikosti sklenic).