Nejlepší recept na jahodový džem – voňavý a sytě červený

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 9 porcí
  • 120 minut
Jan, 27. 05. 2025

Vyzkoušejte tento jednoduchý postup, jak během sezóny uchovat chuť čerstvých jahod v podobě zářivého džemu, který váš domácí snídaňový stůl promění v pravé ovocné nebe.

Pro 9 porcí

Ingredience

Na jahodový džem:

Postup přípravy

  • Macerace jahod Jahody dobře omyjte, zbavte stopek a nechte okapat v cedníku. Nasypte je do objemného hrnce, zasypte cukrem a nechte 1–2 hodiny odležet, aby pustily šťávu.
  • Zahájení vaření Jakmile se cukr začne rozpouštět a vznikne ovocný sirup, přidejte kyselinu citronovou a postavte hrnec na střední plamen. Občas promíchejte, aby se džem nepřichytil.
  • Odstraňování pěny Během varu se tvoří pěna. Tu sbírejte děrovanou lžící nebo naběračkou, aby byl výsledný džem čirý.
  • Vaření do hustoty Vařte minimálně 1 hodinu, dokud džem nezíská lesklou konzistenci připomínající tekutý med. Pro kontrolu vezměte kapku na lžíci – když kápnutá kapka mezi prsty lepí, je džem hotový.
  • Plnění sklenic Horký džem nalijte do čistých, suchých a sterilizovaných sklenic (např. v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni). Uzavřete novými víčky, která jste předem krátce ponořili do vroucí vody.
  • Vychladnutí a skladování Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí je označte a skladujte na chladném a tmavém místě.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava a macerace jahod: 1–2 h

  • Vaření džemu: 1 h

  • Plnění a chladnutí sklenic: 30 min

  • Celkem: cca 3,5 h

  • Výnos: 9 sklenic á 400 g

Závěr

Domácí jahodový džem připravený tímto receptem si zachová intenzivní aroma a sytě červenou barvu. Díky přidání citrónové kyseliny si džem dlouho udrží svěžest i krásný odstín. Využijte letní úrodu jahod a obohaťte svou spíž o skutečnou domácí pochoutku, která potěší celou rodinu.