Nejlepší ořechový koláč na světě: dvě vrstvy a karamelový vanilkový krém recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 85 minut
Jan, 08. 08. 2025

Luxusní ořechový koláč se dvěma korpusy – ořechovým sněhovým a kakaovým – a hedvábným krémem s vanilkou a vlašskými ořechy. Ingredience, postup krok za krokem, časy a počet porcí.

Tenhle slavnostní ořechový koláč má všechno: nadýchaný kakaový plát, šťavnatý ořechový „sněhový“ korpus, máslový krém s vanilkou a ořechy a nahoře jemně strouhanou čokoládu. Není složitý, jen je potřeba upéct dva pláty a nechat koláč přes noc ztuhnout. Odměnou je dezert, po kterém se zapráší dřív, než stihne vystydnout.

Pro 16 porcí

Ingredience

Ořechový sněhový plát:

Kakaový piškotový plát:

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Ořechový sněhový plát Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu, pak po lžících zašlehejte cukr. Zlehka vmíchejte mouku a mleté ořechy. Na plech (30 × 40 cm) vyložený pečicím papírem rozetřete rovnoměrnou vrstvu a pečte při 180 °C asi 30 minut do světle zlaté barvy. Nechte vychladnout.
  • Kakaový plát Bílky vyšlehejte do sněhu, postupně přidejte cukr. Zašlehejte žloutky, vlijte minerální vodu. Zlehka vmíchejte mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto rozetřete na druhý plech s papírem a pečte při 180 °C asi 25 minut. Nechte vychladnout.
  • Krém Z mléka, pudinku, cukru, vanilkového cukru a žloutků uvařte hustý krém; povrch přikryjte fólií (přímo na krém) a nechte zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehejte vychladlý pudink. Nakonec vmíchejte mleté ořechy.
  • Sestavení Na podnos položte kakaový plát, rozetřete polovinu krému. Přikryjte ořechovým sněhovým plátem, potřete zbytkem krému a povrch posypte strouhanou čokoládou. Koláč nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Celková doba přípravy

  • Pečení obou plátů: 55 min (30 + 25)

  • Krém a sestavení: 30 min

  • Chlazení/odležení: min. 8 hodin (ideálně přes noc)

  • Celkem (aktivně): cca 1 h 25 min + chlazení

Počet porcí

16–20 porcí (podle velikosti řezů)

Závěr

Tohle je dezert, který zazáří na každé oslavě. Kombinace dvou odlišných korpusů a sametového vanilkového krému s ořechy dává koláči skvělou strukturu i chuť. Připravte ho den předem – proleží se, zpevní a krájí se úplně ukázkově.