Nejlepší banánový koláč na plech: Hotový za pár minut, chutná jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 45 minut
Jan, 10. 04. 2025

Hledáte rychlý a vláčný koláček ke kávičce? Tento banánový koláč je sázkou na jistotu! Stačí pár surovin, pár minut a výsledkem je dezert, který si zamiluje celá rodina. Pokud máte doma přezrálé banány, neváhejte – tento recept je přímo ideální pro jejich zužitkování.

Pro 10 porcí

Ingredience

Ingredience na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smícháme všechny sypké suroviny – mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, vanilin a špetku soli. Promícháme, a pak přidáme vejce, olej, mléko a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Příprava banánů Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlměsíce. Vymažeme plech máslem a poklademe na dno banánové kousky.
  • Pečení Na banány rovnoměrně nalijeme připravené těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 30–35 minut. Stav koláče zkontrolujeme špejlí – když je po vytažení suchá, je hotovo.
  • Příprava polevy Mezitím si připravíme polevu: mléko, cukr a kakao dáme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme máslo. Po rozpuštění másla máme hotovo.
  • Finální úprava Upečený koláč necháme chvíli vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a necháme zaschnout. Můžeme podávat ještě lehce vlažné – tak chutná nejlépe!

Celková doba přípravy

45 minut (včetně pečení a polevy)

Počet porcí

15–20 kousků (dle velikosti krájení)

Závěr

Tento rychlý banánový koláč se u nás peče klidně i třikrát týdně – a pokaždé zmizí do posledního drobečku. Vláčné těsto, banánové kousky a čokoládová poleva tvoří dokonalý dezert, který je jednoduchý na přípravu, ale chuťově jako z luxusní cukrárny. „Rozhodně vyzkoušejte, pokud máte doma banány!“