Nejchutnější zákusek se zakysanou smetanou – vláčný, jemný a osvěžující recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 20 minut
Jan, 14. 05. 2025

Tento zákusek je důkazem, že jednoduchost v kuchyni může přinést úžasné výsledky. Kombinace vláčného kakaového korpusu, lehkého smetanového krému a nastrouhané hořké čokolády vytváří dezert, který si zamilujete hned po prvním soustu. Hodí se na rodinné oslavy, víkendové pohoštění i jako sladká tečka za obědem.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej a mléko, krátce prošlehejte. Poté vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem. Těsto nalijte na plech o velikosti 30×40 cm vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  • Příprava krému Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha. V jiné míse smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Nakonec opatrně vmíchejte šlehačku do směsi se zakysanou smetanou.
  • Sestavení dezertu Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete krém. Povrch posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Hotový zákusek uložte do lednice minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc, aby krásně ztuhl a chutě se propojily.

Časová náročnost

  • Příprava: 20 minut

  • Pečení: 25 minut

  • Chlazení: 4+ hodin

  • Celkový čas: cca 5 hodin

Počet porcí

Přibližně 20 kousků (dle velikosti řezu)

Tipy a doporučení

  • Mezi korpus a krém můžete přidat plátky čerstvých jahod nebo banánů.

  • Krém lze obměnit citronovou kůrou pro svěží chuť.

  • Pro pevnější strukturu přidejte ztužovač šlehačky.

Závěr

Tento recept na zákusek se zakysanou smetanou je skvělou volbou pro každého, kdo chce připravit jednoduchý, ale přesto efektní dezert. Jeho jemná a osvěžující chuť si získá každého, kdo miluje spojení čokolády a smetany. Navíc se dá snadno přizpůsobit a obměnit podle vaší chuti.