Nebe v puse: vláčná šlehačková bábovka na sobotní odpoledne recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 29. 05. 2025

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na dochucení a zdobení:

Postup přípravy

  • Příprava směsi: Větší míse smíchejte smetanu s vejci, moučkovým i vanilkovým cukrem, vanilkovým aroma a citronovou kůrou. Metličkou či mixérem prošlehejte do hladka, dokud se cukr nerozpustí.
  • Vtírání suchých surovin: Do tekuté směsi prosijte polohrubou mouku a přidejte kypřící prášek. Šlehejte na nejnižší otáčky nebo ručně, aby vzniklo jednolité hladké těsto bez hrudek.
  • Příprava formy: Klasickou formu na bábovku vymažte máslem nebo vymažte olejem a vysypte jemně strouhaným kokosem či polohrou moukou. Kokos nejen zabrání přilepení, ale dodá i jemnou chuť.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Těsto vlijte do formy a pečte přibližně 35–45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Chlazení a zdobení: Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem.

Celková doba a porce

  • Příprava těsta: 15 minut

  • Pečení: 35–45 minut

  • Chlazení: 10 minut ve formě + 10 minut mimo formu

  • Celkem: cca 1 h 15 min

  • Počet porcí: 12

Závěr

Tato vláčná šlehačková bábovka vás dostane svojí lehkostí a bohatou chutí. Díky jednoduchému postupu zvládnete její přípravu i na poslední chvíli. Vanilkově-citronové aroma v kombinaci se šlehačkou zaručuje, že bábovka zůstane měkká i další den. Dopřejte si kousek tohoto sladkého potěšení ke kávě nebo čaji a užijte si ho s rodinou i přáteli.