Nakládané zelí na zimu – křupavé, plné vitamínů a vydrží dlouho recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 40 minut
Jan, 26. 09. 2025

Nakládané zelí patří mezi nejtradičnější způsoby konzervace zeleniny. Je bohaté na vitamíny C, B, K i minerály a díky kvašení je navíc skvělým přírodním probiotikem. Pokud chcete mít zásobu zdravé přílohy na celou zimu, připravte si nakládané zelí podle osvědčeného receptu. Zelí zůstane křupavé, chutné a vydrží až do jara.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na nálev:

Postup přípravy

  • Příprava nálevu: V převařené vlažné vodě rozpusťte sůl a cukr.
  • Příprava zelí a zeleniny: Z hlávek zelí odstraňte vrchní listy a košťál. Zelí nakrájejte nebo nastrouhejte najemno. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubší kousky. Zelí a mrkev promíchejte.
  • Plnění nádoby: Do čisté skleněné nebo smaltované nádoby začněte vrstvit zelí s mrkví. Mezi vrstvy přidávejte bobkový list a koření. Zalijte připraveným nálevem tak, aby zelenina byla zcela ponořená.
  • Kvašení: Nádobu volně přikryjte (ne hermeticky) a postavte do mísy, protože při kvašení může část nálevu vytéct. Nechte stát při pokojové teplotě 2–3 dny. Občas zelí propíchněte špejlí, aby unikly plyny a předešlo se hořké chuti.
  • Dokončení a uskladnění: Po 7 dnech je zelí vhodné ke konzumaci. Na dlouhodobé uskladnění jej přesuňte do chladného místa s teplotou kolem 0 °C.

Čas přípravy a výnos

  • Aktivní příprava: asi 40 minut

  • Celková doba: 7–10 dní (včetně kvašení)

  • Výnos: přibližně 3 litry křupavého kvašeného zelí

Závěr

Domácí nakládané zelí je skvělým zdrojem vitamínu C a dalších prospěšných látek. Výborně chutná jako příloha k masu, do polévek a kapustnic, do plněných jídel nebo jen tak s olejem a cibulkou. Pokud jej správně připravíte a uskladníte, vydrží vám celou zimu a až do jara zůstane chutné i zdravé.