Nadýchaný tvarohový koláč se sněhovou krustou – tradiční recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 75 minut
Jan, 21. 02. 2025

Tento nadýchaný tvarohový koláč podle receptu našich babiček je neodolatelnou pochoutkou pro všechny milovníky jemných dezertů. Křehké těsto, krémová tvarohová vrstva a lehký sněhový závoj vytvářejí kombinaci, které nikdo neodolá. Vyzkoušejte tento osvědčený recept a užijte si dokonalý tvarohový koláč jako od babičky!

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohový krém:

Sněhová vrstva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smícháme mouku, cukr, margarín, žloutky a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které v případě potřeby zvlhčíme trochou mléka. Zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici.
  • Příprava tvarohové náplně: Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a zakysanou smetanou. Nakonec přidáme žloutek a vše důkladně promícháme.
  • Sestavení koláče: Těsto vyválíme na pomoučené ploše a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň.
  • Pečení: Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 45–50 minut.
  • Příprava sněhové vrstvy: Mezitím vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu.
  • Dokončení koláče: Po předpečení naneseme sníh na koláč, uhladíme a vrátíme do trouby na dalších 10–15 minut, dokud sněhová vrstva lehce nezrůžoví.
  • Chlazení: Ještě horký koláč přeneseme do chladnějšího prostředí, aby se na povrchu vytvořily krásné karamelové kapky.

Celková doba přípravy: 75 minut

Počet porcí: 10

Závěr

Tento penový tvarohový koláč je dokonalou kombinací křehkého těsta, lahodné tvarohové náplně a nadýchané sněhové vrstvy. Je jemný, vláčný a skvěle chutná jak ke kávě, tak jako sladká tečka po obědě. Pokud máte rádi tradiční koláče, tento recept si rozhodně zamilujete!