Nadýchané tvarohový šneci s rozinkami – poctivé kynuté pečivo krok za krokem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 150 minut
Jan, 08. 08. 2025

Tradiční tvarohové šneky z kynutého těsta s rozinkami. Přehledné suroviny, postup krok za krokem, časy a počet porcí. Jemné těsto, bohatá tvarohová náplň a vůně domova.

Jemné, voňavé a nadýchané – tvarohové šneky jsou klasikou, která se u stolu neohřeje. Tohle těsto je bohaté na máslo, mléko a trochu medu, proto skvěle kyne a po upečení zůstává vláčné. Uvnitř čeká poctivý tvaroh s rozinkami. Recept je přímočarý, zvládnete ho i v rušném víkendu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Kvásek:

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy

  • Kvásek (10 min) V misce promíchejte teplé mléko, droždí, cukr a mouku. Nechte na teple 8–10 minut napěnit.
  • Těsto (10 min) Do velké mísy dejte vejce, cukr, vanilku, rozpuštěné máslo, olej a med. Přilijte kvásek, přisypte sůl a zhruba ¾ mouky. Míchejte (háky/vařečkou), mouku přidávejte po částech – vypracujte hladké, měkké, nelepivé těsto.
  • První kynutí (60–75 min) Mísu zakryjte a nechte na teple vykynout do dvojnásobku.
  • Náplň (5 min) Tvaroh prošlehejte s vejci a bílkem, cukrem, vanilkou, máslem a rozinkami do hladké roztíratelné směsi.
  • Tvarování (20 min) Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 2 díly. Každý vyválejte na obdélník cca 35×45 cm. Rovnoměrně potřete tvarohovou náplní, z delší strany sviňte do rolády a nakrájejte na šneky široké 3–4 cm. Přeneste je na plechy s pečicím papírem (mezi kusy nechte mezeru).
  • Druhé kynutí (20–30 min) Šneky volně zakryjte a nechte ještě povyrůst. Potřete vejcem s mlékem.
  • Pečení (25–30 min) Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horní/dolní ohřev) 25–30 minut dozlatova. Případně v polovině otočte plech pro rovnoměrné barvení.

Celková doba přípravy

  • Kvásek a zadělání: 20 min

  • Kynutí: 80–105 min

  • Tvarování: 20 min

  • Pečení: 25–30 min

  • Celkem: cca 2 h 30–2 h 55 min

Počet porcí

24–30 šneků (podle šířky plátků a velikosti)

Závěr

Tvarohové šneky jsou přesně to domácí pečivo, které voní po másle a vanilce a mizí přímo z plechu. Těsto je díky máslu a medu vláčné, náplň šťavnatá a rozinky dodají sladký akcent. Zkuste část rozinek namočit do rumu nebo šneky po vychladnutí jemně pocukrovat – a máte pekárenskou kvalitu doma.