Nadýchaná třešňová bublanina z jogurtu – vláčný koláč za pár minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 20 minut
Jan, 22. 07. 2025

Tahle třešňová bublanina je přesně ten typ dezertu, který se hodí ke kávě i jako rychlá sladká snídaně. Díky sněhu z bílků je krásně nadýchaná, jogurt dodá vláčnost a třešně svěží šťavnatost. Žádná věda – jen pár misek, jeden plech a trouba.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Sníh z bílků Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně zašlehávejte cukr, až vznikne lesklá, pevná pěna.
  • Žloutkový základ Do sněhu na nižší otáčky nebo ručně zamíchejte jeden žloutek po druhém.
  • Tekuté a sypké suroviny Vmíchejte jogurt, olej a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva. Míchejte jen do spojení, aby těsto zůstalo nadýchané.
  • Pečení Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem). Rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte nejdříve při 200 °C asi 10 minut, poté snižte na 180 °C a dopékejte 15–20 minut dozlatova.
  • Dokončení Nechte koláč vychladnout, poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

Počet porcí

12–16 kousků (plech cca 30 × 40 cm)

Celková doba přípravy

  • Příprava: 15–20 minut

  • Pečení: 30 minut (10 min na 200 °C + 15–20 min na 180 °C)

    Celkem: přibližně 50 minut

Závěr

Nadýchaná třešňová bublanina je dezert, který nikdy neomrzí. Můžete ji připravit i s jiným ovocem – rybízem, meruňkami či borůvkami. Skvěle chutná čerstvá, ale vláčnost si udrží i druhý den. Uložte si recept – v sezóně třešní se vám bude hodit znovu a znovu.