Moravské koláče z tvarohového těsta – rychlé a bez kynutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 55 minut
Jan, 29. 01. 2025

Pokud milujete tradiční moravské koláče, ale nemáte čas čekat na kynutí těsta, vyzkoušejte tuto rychlou a zdravější verzi z tvarohového těsta. Jsou nadýchané, vláčné a plné tvarohu a máku. Ideální volba k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně.

Pro 6 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Maková náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava makové náplně V kastrůlku smícháme mák s cukrem, citronovou kůrou a mlékem. Na mírném ohni zahříváme a mícháme, dokud se směs nespojí. Necháme vychladnout.
  • Příprava tvarohové náplně Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vejce, tvaroh, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme a dáme do lednice, aby směs ztuhla.
  • Příprava těsta Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, mléko a olej. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Rozdělíme ho na 6 stejných částí a vytvarujeme z nich menší bochánky. Každý bochánek rozválíme na 10 cm kruh s 1 cm vysokým okrajem.
  • Plnění koláčů Kruhy těsta poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každého koláče rozetřeme tvarohovou náplň, okraj necháme volný. Makovou náplň přendáme do cukrářského sáčku a vytvoříme tenký pruh mezi tvarohem a okrajem těsta. Doprostřed každého koláče přidáme jahodový džem.
  • Pečení Meruňkový džem rozmícháme a potřeme jím okraje koláčů. Posypeme je mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut, dokud nezezlátnou.

 

Doba přípravy

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkový čas: 55 minut

Počet porcí

  • 6 větších koláčů

Závěr

Tyto moravské koláče bez kynutí jsou skvělou volbou, pokud chcete připravit tradiční pochoutku rychle a jednoduše. Díky tvarohovému těstu jsou lehčí, vláčné a zároveň syté. Skvěle se hodí na rodinnou oslavu i jako sladká snídaně. Vyzkoušejte je a nechte se unést jejich lahodnou chutí!