Moje křupavá cuketa na zimu: krásná, chutná a bez složité sterilizace recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 3 porce
  • 30 minut
Jan, 24. 06. 2025

Pokud hledáte jednoduchý, ale působivý způsob, jak si uchovat chuť léta do zimních měsíců, zkuste tento osvědčený recept na nakládanou cuketu s mrkví. Výsledek nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá – ideální do spíže i jako jedlý dárek. A co je nejlepší? Příprava je rychlá a zvládne ji opravdu každý.

Pro 3 porce

Ingredience

Na zeleninu:

Na nálev:

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Cukety omyjte a nakrájejte pomocí škrabky na tenké dlouhé plátky. Mrkev nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na nudličky.
  • Plnění sklenic Do sterilizovaných sklenic vložte česnek, kopr, koření a trochu mrkve. Cuketové plátky stočte do spirálek nebo volně stáčejte a ukládejte střídavě s mrkví. Plňte pevně, ale ne příliš natěsno.
  • Příprava nálevu Vodu přiveďte k varu, přidejte sůl a cukr. Po rozpuštění přilijte ocet a krátce povařte.
  • Zalití a sterilizace Horkým nálevem zalijte zeleninu až po okraj sklenic. Sklenice uzavřete, vložte do horké vodní lázně a sterilizujte 15 minut od bodu varu.
  • Zrání a skladování Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte pozvolna vychladnout pod utěrkou. Uchovávejte v chladu a temnu. Ideální je nechat cukety odležet alespoň 2–3 týdny.

Celková doba přípravy:

Příprava: 30 minut

Sterilizace: 15 minut

Počet porcí: cca 3 sklenice (700 ml)

Závěr

Tato křupavá cuketa je dokonalou kombinací jednoduchosti a chuti. Díky přirozenému nálevu, aromatickému kopru a sladké mrkvi se hodí jako příloha k masům, na chlebíčky nebo jen tak na chuť. Vyzkoušejte tento recept jednou a budete ho dělat každý rok – ideálně rovnou ve větším množství!