Meruňkový koláč s mascarpone a tvarohem: jemný, svěží a hotový bez námahy recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 10 minut
Jan, 20. 08. 2025

Hledáte lehký letní dezert, který se rozplývá na jazyku? Tenhle meruňkový koláč kombinuje nadýchaný korpus, šťavnaté meruňky a sametový krém z mascarpone a tvarohu. Minimum práce, maximální efekt – ideální ke kávě i jako sladká tečka po obědě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň a ovoce:

Na dokončení (volitelné):

Postup přípravy

  • Korpus Troubu předehřejte na 170 °C (horní/dolní ohřev). Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, vmíchejte olej. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a zapracujte do vaječné směsi. Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte cca 15 minut do lehkého zrůžovění. Nechte zcela vychladnout.
  • Krém Meruňky omyjte, vypeckujte a pokrájejte. V míse prošlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a pomerančovou šťávou do hladka.
  • Sestavení Na vychladlý korpus rovnoměrně rozprostřete meruňky, navrch dejte krém a uhlaďte.
  • Chlazení a servis Dejte minimálně na 2 hodiny (lépe přes noc) do lednice. Před podáváním můžete posypat strouhanou hořkou čokoládou a nakrájet na řezy.

Počet porcí: 12 kousků

Celkový čas: 2 hod 35 min (aktivně 10 min • pečení 15 min • chlazení min. 2 hod)

Forma: 18 × 28 cm

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Meruňky můžete nahradit broskvemi, nektarinkami nebo malinami.

  • Krém zůstane krásně hladký, pokud budou všechny suroviny vychlazené.

  • Pro nádech „cheesecake“ chuti přidejte do krému 1 lžičku vanilkové pasty.

Závěr

Meruňkový koláč s mascarpone a tvarohem je přesně ten dezert, který v létě zachrání každé posezení. Působí slavnostně, přitom je hotový bez dlouhého stání u trouby – stačí krátce upéct korpus a nechat lednici udělat zbytek práce. Vychlazený chutná nejlépe a vždy zmizí ze stolu jako první.