Medová nakládaná rajčata – zimní delikatesa, kterou chcete mít ve spíži recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 28. 08. 2025

V létě jsou rajčata nejšťavnatější, a právě tehdy má smysl připravit si pár sklenic do zásoby. Tahle verze ve sladkokyselém medovém nálevu je voňavá, jemně pikantní a naprosto návyková. Hodí se k masům, sýrům, do salátů i sendvičů – a v zimě vám doslova připomenou léto v každém soustu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava rajčat: Rajčata omyjte a na několika místech propíchněte špejlí, aby nálev dobře pronikl dovnitř a slupky nepraskaly.
  • Nálev: V hrnci smíchejte ocet, cukr a sůl, přiveďte k varu. Poté přidejte med, bobkový list, pepř a na plátky nakrájený česnek. Krátce provařte (1–2 minuty), stáhněte z ohně.
  • Louhování: Horkým nálevem zalijte rajčata v míse či větší nádobě. Nechte 24 hodin louhovat při pokojové teplotě, aby se chutě spojily.
  • Zavařování: Po 24 hodinách rajčata napěchujte do sterilních sklenic, zalijte horkým nálevem až po okraj, otřete hrdla a pevně uzavřete.
  • Sterilizace: Sklenice vložte do hrnce s vodou sahající přibližně do 3/4 výšky sklenic. Od bodu varu sterilizujte 15 minut. Vytáhněte, obraťte dnem vzhůru, nechte vychladnout a zkontrolujte zatažení víček.
  • Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Celková doba přípravy:

aktivní práce cca 25–30 minut + louhování 24 hodin + sterilizace 15 minut = cca 24 hodin 45 minut (bez započtení chladnutí)

Počet porcí:

cca 12 porcí jako příloha

nebo 3–4 menší sklenice (300–400 ml)

Tipy:

  • Nálev je výrazně sladkokyselý s medovým tónem; podle chuti můžete med lehce navýšit či ubrat.

  • Pro ostřejší verzi přidejte kuličky nového koření nebo kousek feferonky.

  • Sklenice a víčka vždy pečlivě sterilizujte – zvýšíte trvanlivost a jistotu, že se zavařenina nepokazí.

Závěr

Medová nakládaná rajčata jsou přesně ten kousek léta, který chcete mít po ruce celou zimu. Jsou skvělá k pečeným masům, uzeninám, sýrům, ale i jako rychlé dochucení studené mísy či salátu. Jakmile je jednou vyzkoušíte, pravděpodobně budete příště dělat dvojnásobnou dávku.