Mandarinkový dort se smetanou a piškoty: Lehký a osvěžující dezert recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 30 minut
Jan, 24. 04. 2025

Milujete svěží dorty s ovocem a krémem? Tento mandarinkový dort se smetanou a piškoty si zamilujete na první sousto! Jemný piškot, nadýchaný tvarohový krém, šťavnaté mandarinky a vláčný korpus tvoří kombinaci, které neodoláte. Navíc je recept jednoduchý, rychlý a bez zbytečně složitých surovin.

 

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Připravíme piškotové těsto Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a následně přimícháme mouku. Do směsi opatrně vmícháme bílkový sníh, až vznikne hladké a nadýchané těsto.
  • Pečení korpusu Dortovou formu (cca 24 cm) vyložíme pečícím papírem. Těsto vlijeme do formy a pečeme při 180 °C asi 25–30 minut. Špejlí zkontrolujeme propečení. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na dvě části.
  • Příprava krému Želatinu zalijeme 11 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Mezitím vyšleháme smetanu, přidáme tvaroh a moučkový cukr. Nabobtnalou želatinu krátce zahřejeme, aby se rozpustila, a vmícháme do krému.
  • Sestavení dortu Na spodní plát těsta rovnoměrně natřeme polovinu krému. Přidáme okapané a nakrájené mandarinky. Zakryjeme druhým plátem korpusu a povrch potřeme zbytkem krému. Pro ještě slavnostnější vzhled můžete dort zasypat moučkovým cukrem nebo kokosem.
  • Chlazení Hotový dort necháme minimálně 3 hodiny ztuhnout v lednici – ideálně přes noc, aby se chutě dobře propojily.

Celková doba přípravy

  • Příprava: 30 minut

  • Pečení: 30 minut

  • Chlazení: 3 hodiny

  • Celkem: cca 4 hodiny

Počet porcí

  • cca 10 porcí

Závěr

Tento mandarinkový dort se smetanou a piškoty je ideální volbou, když toužíte po lehkém, osvěžujícím a vizuálně atraktivním dezertu. Skvěle se hodí k odpolední kávě, na oslavy i jako víkendová sladká tečka. V jednoduchosti je krása – a v tomto receptu i dokonale vyladěná chuť!