Makový závin jako od babičky: vláčný, křehký a plný maku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 06. 11. 2025

Tento poctivý makový závin patří mezi recepty, které se v rodinách dědí z generace na generaci. Kombinace křehkého těsta a jemné makové náplně je dokonale sladěná a tato domácí varianta chutná skvěle i druhý den po upečení. Hodí se na sváteční stůl i na běžnou neděli, když máte chuť na klasiku, která nikdy nezklame.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Maková náplň:

Postup přípravy

  • Mak zahřejeme s mlékem na mírném ohni a necháme zhoustnout. Rozinky namočíme v horké vodě, scedíme a přimícháme do makové směsi spolu s cukrem. Necháme vychladnout.
  • V míse zpracujeme mouku, máslo, cukr, olej, mléko, prášek do pečiva a sůl v hladké těsto. Rozdělíme na dvě části.
  • Na pomoučené ploše vyválíme první část těsta, rozetřeme náplň, zavineme a položíme na plech s pečicím papírem. Stejně připravíme druhý závin.
  • Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Celková doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Počet porcí: 2 záviny (cca 12–14 porcí)

Závěr

Domácí makový závin je recept, který se neomrzí. Je nadýchaný, sladký, plný maku a chuťově přesně takový, jak si pamatujeme z dětství. Díky jednoduché přípravě se dá zvládnout kdykoli a vždy udělá radost celé rodině.

Moravské rohlíky recept

Bez masa
90 minut
4.4
(42)
13. 06. 2024 Tomáš

Domácí křupavý chléb recept

Bez masa
100 minut
4.7
(56)
13. 06. 2024 Tomáš