Makovník a ořechovník podle Slovenského receptu

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 1 minuta
Tomáš, 17. 07. 2018

Pro 10 porcí

Ingredience

Maková nádivka:

Ořechová nádivka:

Postup přípravy

    1. Maková nádivka:
      – Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit).
      – Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.
    2. Ořechová nádivka:
      – Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.#
    3. Příprava závinu:
      Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek.
    4. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.
    5. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.
    6. Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky mnoho, závin praskne).
    7. Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami.
    8. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem.
    9. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).