Luxusní a vláčné moravské koláčky, které ihned zmizí ze stolu recept
- Snadné na přípravu
- 30 porcí
- 120 minut
Moravské koláčky jsou tradiční český dezert, který ihned zmizí ze stolu. Tento recept je zaručený rodinný poklad, který vám zajistí vláčné a lahodné koláčky s tvarohovou, makovou a povidlovou náplní. Skvěle se hodí na oslavy, ale i k pohodové kávě.
Pro 30 porcí
Ingredience
Na těsto:
Na kvásek:
Na náplně:
Na dokončení:
Postup přípravy
- Příprava kvásku: V trošce vlažného mléka rozpusťte droždí a cukr, a nechte kvásek vzejít.
- Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte vejce, sůl, zbytek cukru, vlažné mléko, rozpuštěnou Heru a vzešlý kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout přibližně 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování koláčků: Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky, které zpracujte do kuliček. Každou kuličku lehce rozválejte na placku, naplňte tvarohovou náplní s rozinkami a zabalte opět do kuličky. Kuličky položte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi rozestupy, protože ještě nakynou. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek, potřete rozšlehaným vejcem a naplňte různými náplněmi podle chuti. Posypte drobenkou.
- Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky pečte 15–20 minut, dokud nezezlátnou. Každá trouba peče trochu jinak, proto je raději průběžně kontrolujte.