Lískooříškové croissanty se smetanovým sýrem: Jemnost a vůně jako z francouzské pekárny recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 40 minut
Jan, 30. 10. 2025

Hledáte recept, který spojuje křehkost, jemnost a chuťový luxus? Tyto domácí croissanty s lískovými oříšky a smetanovým sýrem jsou jako pohlazení na duši. Nadýchané, voňavé a vláčné pečivo, které se rozplývá na jazyku, vám přenese vůni francouzské cukrárny přímo do vaší kuchyně. Přitom přípravu zvládne každý, i bez zkušeností s kynutým nebo listovým těstem.

Proč právě tyto croissanty

Lískové oříšky dodávají těstu výrazné aroma a oříškovou hloubku, zatímco smetanový sýr zajišťuje neuvěřitelnou jemnost a vláčnost. Výsledkem je pečivo, které chutná luxusně, ale působí domácky. Hodí se k víkendové kávě, na oslavy nebo jako originální jedlý dárek.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

volitelně: nastrouhaná citronová kůra nebo kapka rumu

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Máslo nakrájejte na kostky a smíchejte s moukou, cukrem, solí, vejcem a zakysanou smetanou. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
  • Příprava náplně: V misce promíchejte smetanový sýr, mleté lískové oříšky a vanilkový cukr. Pro jemnější chuť můžete přidat trochu citronové kůry nebo kapku rumu.
  • Tvarování croissantů: Těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte na trojúhelníky. Na širší část každého dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem ke špičce.
  • Pečení: Croissanty přeneste na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou.
  • Dokončení: Po vychladnutí můžete croissanty pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládou.

Tip: Pokud chcete slavnostní verzi, přidejte do náplně pár kapek pomerančového likéru – croissanty získají jemnou citrusovou vůni a budou působit opravdu výjimečně.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 1 hodina 40 minut

  • Aktivní příprava: 40 minut

  • Počet porcí: 6

Závěr

Lískooříškové croissanty se smetanovým sýrem jsou důkazem, že i domácí pečení může být elegantní a výjimečné. Kombinace máslového těsta, jemné náplně a oříškové vůně promění obyčejné ráno v malý svátek. Upečte si je pro radost, nabídněte rodině nebo darujte – chuťově obstojí vedle dezertů z nejlepší cukrárny.

Moravské rohlíky recept

Bez masa
90 minut
4.4
(42)
13. 06. 2024 Tomáš

Domácí křupavý chléb recept

Bez masa
100 minut
4.7
(56)
13. 06. 2024 Tomáš

Slané muffiny jako rychlovka recept

chuťovky
30 minut
4.5
(49)
13. 06. 2024 Tomáš