Letní zeleninová směs na zimu (moje ověřená 10letá varianta) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 30 porcí
  • 120 minut
Jan, 26. 09. 2025

Tuto zeleninovou směs připravuji už více než 10 let a je oblíbená celou zimu jako příloha nebo přísada do polévek, omáček či dušených jídel. Výhodou je, že se zelenina nestratí, zůstane chutná, aromatická a zároveň „domácí“.

Pro 30 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny: Všechnu zeleninu omyjte. Mrkev nakrájejte na kolečka, papriky na proužky, rajčata a cuketu na kostky, cibuli na půlkolečka, lilek na kostičky a česnek na plátky.
  • Restování: Do velkého hrnce nalijte olej, přidejte cibuli a krátce ji orestujte. Poté postupně přidejte ostatní zeleninu a duste asi 20 minut, dokud nezměkne. Přidejte sůl, cukr, ocet, bobkový list a pepř.
  • Plnění sklenic: Směs naplňte do čistých sklenic až po okraj, přelijte trochou vzniklé šťávy a pevně uzavřete víčkem.
  • Sterilizace: Sklenice vložte do hrnce s horkou vodou (asi do ¾ jejich výšky) a sterilizujte 20 minut od chvíle, kdy začne voda vařit.
  • Skladování: Nechte sklenice vychladnout pod utěrkou a skladujte na chladném, tmavém místě.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (včetně vaření a sterilizace)

  • Výnos: 7–8 sklenic po 720 ml (asi 30–35 porcí jako příloha)

Závěr

Domácí letní zeleninová směs je praktickým pomocníkem do kuchyně. V zimě dodá jídlům chuť čerstvé zeleniny a ušetří vám čas při vaření. Tento recept je prověřený a můžete si ho obměnit podle toho, co máte zrovna na zahradě – přidejte více paprik, rajčat nebo klidně i trochu chilli pro pikantnější verzi.