Lepší než z pekárny: Domácí rohlíky, které zvládne každý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 150 minut
Jan, 09. 04. 2025

Zapomeňte na kupované pečivo a upečte si domácí rohlíky, které chutnají lépe než z obchodu. Díky tomuto jednoduchému receptu si připravíte čerstvé a voňavé rohlíky, které budou měkké uvnitř a krásně křupavé na povrchu. Těsto je vláčné a snadno se s ním pracuje, takže si poradí i začátečníci. Výsledkem jsou rohlíky, které si zamiluje celá rodina – a navíc víte přesně, co jste do nich dali.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do větší mísy vsypeme sušené droždí, přidáme cukr, přilijeme teplé mléko a vodu. Vše promícháme metličkou a necháme pár minut odstát, aby droždí aktivovalo.
  • Zamíchání těsta: K aktivovanému kvásku přidáme olej, bílý jogurt a vejce. Vše opět dobře promícháme.
  • Zpracování těsta: Přisypeme hladkou mouku smíchanou se solí a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Hněteme asi 5 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout zhruba 90 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování rohlíků: Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných částí a z každé vytvarujeme kouli. Každou kouli rozválíme do oválného tvaru a stočíme do tvaru rohlíku.
  • Druhé kynutí: Rohlíky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme utěrkou. Necháme podkynout ještě 30 minut.
  • Pečení: Rohlíky potřeme studenou vodou a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
  • Dokončení: Po upečení ihned potřeme máslem a necháme mírně vychladnout. Poté servírujeme.

⏱ Celková doba přípravy: cca 2,5 hodiny (včetně kynutí)

🍽 Počet porcí: 10 ks rohlíků

Závěr receptu

Tyto domácí rohlíky jsou ideální volbou pro každé ráno či večeři. Voňavé, měkké a s křupavou kůrkou – připravíte je snadno a s radostí. Navíc si je můžete přizpůsobit – přidat semínka, sýr nebo bylinky. Upečte si domácí pečivo, které chutná lépe než z obchodu a zaručeně zmizí ze stolu jako první. Doporučujeme vyzkoušet a zařadit mezi stálice vaší kuchyně.

Vláčné kynuté buchty recept

Bez masa
75 minut
4.7
(58)
12. 06. 2024 Tomáš