Lahodný koláč se zakysanou smetanou a švestkami – jednoduchý a výjimečně chutný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 06. 05. 2025

Pokud hledáte jednoduchý recept na koláč s ovocem, který chutná jako z cukrárny, vyzkoušejte tento lahodný koláč se zakysanou smetanou a švestkami. Křehké máslové těsto, jemný pudinkový krém a šťavnaté ovoce vytváří harmonickou kombinaci, která potěší každého milovníka domácích moučníků. Skvěle se hodí ke kávě, na rodinné oslavy i jako sladká tečka dne.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Těsto: Ze všech surovin na těsto vypracujte hladké těsto. Jednu třetinu oddělte a dejte do mrazáku, zbytek dejte na chvíli vychladit do lednice.
  • Krém: Z bílků ušlehejte pevný sníh. V jiném hrnci uvařte pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Do horkého pudinku vmíchejte sníh z bílků, nechte lehce vychladnout a poté přidejte zakysanou smetanu a nakrájené švestky.
  • Sestavení koláče: Odpočinuté těsto rozválejte a vložte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Propíchejte vidličkou a nalijte na něj připravený krém. Nastrouhejte na vrch zmrzlou třetinu těsta jako drobenku.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35–40 minut, dokud povrch není zlatavý.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 60 minut

  • Počet porcí: cca 12–16 (dle velikosti řezu)

Závěr

Koláč se zakysanou smetanou a švestkami je dokonalou volbou, pokud hledáte moučník, který je jemný, svěží a zároveň plný chuti. Díky jednoduchému postupu ho zvládne připravit i začátečník – a výsledek rozhodně potěší každého u stolu. Vyzkoušejte i varianty s jiným ovocem – maliny dodají koláči osvěžující kyselost a krásnou barvu.