Kynuté buchty s povidly od babičky: nadýchaný poklad české kuchyně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 120 minut
Jan, 11. 11. 2025

Kynuté buchty s povidly patří mezi nejklasičtější české moučníky, které nám vždy připomenou dětství a vůni babiččiny kuchyně. Tento tradiční recept spojuje vláčné máslové těsto s jemně kořeněnou chutí švestkových povidel. Buchty jsou nadýchané, voňavé a doslova se rozplývají na jazyku. Skvěle se hodí k nedělní kávě i jako sladká snídaně pro celou rodinu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření a vymazání:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Promíchejte a nechte 10–15 minut na teplém místě, dokud kvásek nevyběhne.
  • Vypracování těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem, cca 10 minut).
  • Kynutí těsta: Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování buchet: Vykynuté těsto rozdělte na 20 stejných kousků. Každý kousek rozplácněte, doprostřed dejte lžičku povidel a dobře uzavřete. Spojem dolů pokládejte do máslem vymazaného pekáče. Každou buchtu po stranách potřete máslem, aby se při pečení neslepily.
  • Druhé kynutí: Nechte buchty v pekáči ještě asi 20 minut odpočívat, aby znovu nakynuly.
  • Pečení: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) a pečte 30–35 minut dozlatova.
  • Dokončení: Horké buchty ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete lehce pocukrovat.

Celková doba přípravy

2 hodiny (včetně kynutí a pečení)

Počet porcí

cca 20 buchet

Závěr

Kynuté buchty s povidly od babičky jsou poctivým symbolem české tradice, který nikdy nezklame. Nadýchané těsto, voňavá povidlová náplň a máslový lesk dělají z tohoto receptu neodolatelný dezert, který si zamiluje celá rodina. Skvěle chutnají čerstvé i druhý den – a pokud přidáte hrnek teplého kakaa nebo kávy, vrátíte se na chvíli do dětství.