Kynuté buchty, které zůstanou měkké i na druhý den recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 120 minut
Jan, 25. 09. 2025

Nadýchané kynuté buchty patří mezi klasiku české kuchyně a nikdy nezklamou. Tento recept je ideální, pokud chcete připravit sladké pečivo, které vydrží měkké a vláčné i druhý den. Náplň si můžete zvolit podle chuti – výborný je tradiční švestkový nebo meruňkový džem, ale skvělou volbou je také svěží citronový krém.

Pro 10 porcí

Ingredience

Ingredience na potření:

Ingredience na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte dětskou krupici, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed vytvořte důlek, přidejte vejce, droždí rozmíchané s cukrem ve vlažném mléce a rozpuštěný tuk. Vypracujte hladké a pružné těsto, zakryjte ho a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  • Tvarování buchet: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a krátce prohněťte. Rozválejte ho na plát silný asi 0,5 cm a nakrájejte na menší obdélníky. Doprostřed každého kousku vložte lžičku náplně, přeložte a okraje pevně spojte.
  • Pečení: Buchty vyskládejte těsně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným žloutkem s mlékem a nechte ještě chvíli dokynout. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C (s ventilátorem) asi 30 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: přibližně 2 hodiny (včetně kynutí)

  • Počet porcí: asi 20 buchet

Závěr

Domácí kynuté buchty jsou nadýchané, jemné a vydrží vláčné i druhý den. Nejlépe chutnají čerstvé, ale skvěle se hodí také jako svačina na cesty či sladká snídaně. Pokud chcete recept obměnit, vyzkoušejte různé náplně – od tradičního džemu přes tvaroh až po mák. Tento recept se stane oblíbenou součástí vašeho rodinného pečení.