Křupavé pečené květákovo-bramborové kuličky s rajčatovo-hořčičným dipem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 3 porce
  • 35 minut
Jan, 18. 12. 2025

Hledáte bezmasý recept, který je sytý, plný chuti a přitom nepřipravovaný smažením? Tyto pečené květákovo-bramborové kuličky jsou ideální volbou.

Na povrchu krásně křupavé, uvnitř jemné a vláčné. Díky kombinaci brambor, květáku, parmazánu a koření mají výraznou chuť, která zaujme i zapřisáhlé masožravce.

Velkou výhodou je, že se pečou v troubě, takže jsou lehčí než klasické smažené placičky. Skvěle fungují jako předkrm, teplá svačina, příloha nebo pohoštění pro návštěvu. Doplněné jednoduchým rajčatovo-hořčičným dipem tvoří dokonale vyvážené jídlo.

Pro 3 porce

Ingredience

Květákovo-bramborové kuličky:

Rajčatovo-hořčičný dip:

Postup přípravy

  • Příprava brambory Bramboru propíchejte vidličkou a dejte ji do mikrovlnné trouby na cca 7 minut, dokud nezměkne. Nechte krátce vychladnout, oloupejte a rozmačkejte na jemnou kaši.
  • Příprava květáku Květák krátce povařte nebo uvařte v páře doměkka. Nechte okapat a nasekejte nadrobno. Dbejte na to, aby nebyl vodnatý.
  • Smíchání směsi Do větší mísy dejte bramborovou kaši, květák, strouhanku, parmazán, škrob a vejce. Přidejte kurkumu, papriku, chilli omáčku a sůl. Vše dobře promíchejte. Směs by měla držet tvar – pokud je příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
  • Tvarování a pečení Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Ze směsi tvarujte malé kuličky nebo placičky, skládejte je na plech a lehce potřete olivovým olejem. Pečte asi 15 minut dozlatova, v polovině pečení otočte.
  • Příprava dipu Na pánvi na troše oleje orestujte cibuli dozlatova. V misce smíchejte rajčatovou omáčku, zakysanou smetanu, hořčici a opečenou cibuli. Promíchejte do hladkého dipu.
  • Podávání Kuličky podávejte teplé, ideálně ihned po upečení, spolu s rajčatovo-hořčičným dipem.

Počet porcí

cca 2–3 porce (20–25 kuliček podle velikosti)

Celková doba přípravy

  • příprava: 15 minut

  • tepelná úprava brambory: 7 minut

  • pečení: 15 minut

  • celkem: cca 35 minut

Praktické tipy

  • Lze připravit i bez parmazánu, pokud chcete čistě vegetariánskou variantu

  • Směs je vhodná i na menší placičky do burgerů

  • Kuličky lze připravit předem a krátce znovu ohřát v troubě

Zapečené zelí se špenátem

Zapečené zelí se špenátem a sýrem

Bez masa
60 minut
0
(0)
18. 12. 2025 Jan