Křupavé kuřecí řízky s česnekovo-sýrovou omáčkou a máslovými těstovinami recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 03. 09. 2025

Rodinná klasika, která nikdy nezklame: šťavnaté kuřecí řízky v křupavém trojobalu, krémová česnekovo-sýrová omáčka a jednoduché máslové těstoviny. Příprava je svižná a technicky nenáročná, skvělé na všední večer i nedělní pohodu. Díky několika drobným trikům budou řízky křehké, omáčka hladká a těstoviny s jemným máslovým leskem.

Pro 4 porce

Ingredience

Řízky:

Česnekovo-sýrová omáčka:

Máslové těstoviny:

Postup přípravy

  • Těstoviny: V osolené vroucí vodě uvařte těstoviny podle návodu na skus. Sceďte, promíchejte s máslem a přiklopte. Máslo se vsákne a těstoviny zůstanou šťavnaté, nepřesuší se.
  • Příprava řízků: Každé kuřecí prso podélně rozkrojte na 2 tenčí plátky. Osolte, opepřete a obalte postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku zlehka přimáčkněte, kůrka bude rovnoměrně křupavá.
  • Smažení: Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Řízky smažte 3–4 minuty z každé strany dozlatova. Odložte na papírovou utěrku. Smažte na středním až středně vyšším výkonu, ať se kůrka nespálí dřív, než se dopeče střed.
  • Omáčka: V rendlíku rozpusťte máslo, krátce zpěňte česnek (30–40 sekund), přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Za stálého metlení přilévejte mléko, vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vmíchejte sýr, dochuťte solí, pepřem a petrželkou. Pokud je omáčka příliš hutná, rozmíchejte lžící mléka.
  • Servírování: Řízky podávejte s máslovými těstovinami a přelijte částí omáčky, zbytek dejte do misky na stůl.

Celková doba přípravy: 35–40 minut

Počet porcí: 4

Tipy pro jistý úspěch

  • Pro extra šťavnatost zakápněte plátky masa lžičkou citronové šťávy a nechte 10 minut odležet. Kyselina jemně křehčí vlákna.

  • Sýr volte jemně strouhaný; rychleji se rozpustí a omáčka bude hladká.

  • Na lehčí verzi usekněte část omáčky zeleninovým vývarem a přidejte jen hrst sýra.

  • Těstoviny neproplachujte vodou, stačí je promíchat s máslem a kapkou vody z vaření – škrob pomůže omáčce přilnout.

Závěr

Kombinace křupavého kuřete, voňavé česnekovo-sýrové omáčky a jednoduchých máslových těstovin patří k jídlům, která mizí z talířů bez řečí. Postup je rychlý, suroviny dostupné a výsledek stabilně výborný. Zařaďte recept do rodinného repertoáru – zvládne ho i začátečník a chutná malým i dospělým.