Konzervovaná rajčata s medovo-sojovou marinádou – osvěžující příloha k špízům a nejen k nim recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 10 minut
Jan, 15. 07. 2025

Tyto rychlé nakládané rajčata připravíte bez vaření a zavařování už za 40 minut. Jsou křupavé, aromatické a skvěle doplní grilované maso, špízy i sýrové talíře. Uchováte je v lednici až týden.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava rajčat a cibule Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtinky (případně na menší kousky). Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Bylinky a česnek připravte najemno.
  • Plnění sklenice Do čisté uzavíratelné sklenice vrstvěte střídavě rajčata, cibuli a nasekané bylinky, dokud sklenice není plná.
  • Příprava marinády V misce smíchejte olej, med, sójovou omáčku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte prolisovaný česnek a jemně nasekaný kopr s petrželkou. Důkladně promíchejte.
  • Marinování Marinádu nalijte do sklenice tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Sklenici pevně uzavřete, několikrát otočte a promíchejte. Nechte stát 5–10 minut na lince, pak přesuňte do lednice na minimálně 30 minut (ideálně 2–3 hodiny).
  • Servírování a skladování Podávejte ke grilovanému masu, špízům, pečením nebo se sýrem a pečivem. Uchovávejte v lednici až 5–7 dní.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 10 min

  • Plnění a míchání marinády: 10 min

  • Marinování na lince: 5–10 min

  • Odležení v lednici: minimálně 30 min

    Celkem: cca 40 min (plus odležení)

Závěr

Tyto rychlé nakládané rajčata představují perfektní doplněk letních grilovaček i rychlých večeří. Díky medovo-sojové marinádě získají příjemnou sladkokyselou chuť a špetka česneku s bylinkami je promění v opravdovou chuťovou bombu. Připravte si je kdykoli potřebujete lehkou, ale výraznou přílohu.