Karamelové vánoční cukroví s čokoládovou polevou a opravdu famózní chutí recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 0 minut
Tomáš, 28. 01. 2019

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Krém

    • 250 g cukru krystal
    • 250 g másla
    • 250 ml vody
    • 50 g hladké mouky
    • 15 ml rumu

    Poleva

    • 100 g čokolády na vaření
    • Půlky vlašských ořechů

    1. Oddělíme si žloutky od bílků.
    2. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
    3. Žloutky následně vymícháme s cukrem.
    4. Přidáme vodu a postupně přidáme i zbytek ingrediencí na těsto.
    5. Nakonec do těsta pomalu zapracujeme sníh.
    6. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části.
    7. Upečeme buď současně, nebo na dvě etapy, ve vymazaném a moukou vysypaném plechu.
    8. Pečeme na 180 stupňů.
    9. Mezitím si připravíme náplň.
    10. Cukr dáme zkaramelizovat.
    11. Když se rozpustí, přidáme máslo.
    12. Poté přilejeme 1 dl vody.
    13. Zahříváme a mícháme na mírném plameni.
    14. Až je směs horká, přidáme zbytek vody, mouku a vymícháme hladký krém.
    15. Až dostaneme karamelovou, sametovou konzistenci, přidáme rum, zamícháme a odstavíme.
    16. Těsto je měkkoučké, takže si z něj snadno vykrojíte kolečka pomocí normálního vánočního vykrajovátka ve tvaru kruhu.
    17. Pak už stačí jen seskládat.
    18. Na spodní vrstvu naneste krém a přiklopte druhým plátem těsta.
    19. Nakonec vrch potřeme rozpuštěnou čokoládou a položíme na ni půlku vlašského ořechu.