Jogurtové placky z pánve: nejlepší domácí náhrada chleba z hrnečku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 80 minut
Jan, 10. 06. 2025

Domácí jogurtové placky z pánve jsou skvělou alternativou ke klasickému pečivu. Jsou rychlé, jednoduché a nevyžadují troubu, takže je zvládne připravit i úplný začátečník. Pokud nechcete zbytečně chodit do obchodu nebo máte chuť na teplé domácí pečivo během pár minut, tento recept vám přijde vhod. Výsledek je měkký, pružný a chutná skvěle jak samotný, tak i jako příloha k polévce, pomazánce nebo grilovanému masu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do větší mísy prosejte mouku, přidejte sušené droždí, sůl a bílý jogurt. Postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky navíc.
  • Kynutí těsta Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 45–60 minut podle teploty v místnosti).
  • Tvarování placek Z vykynutého těsta oddělujte menší části, ze kterých vytvoříte kuličky. Každou kuličku rozválejte na placku o tloušťce cca 0,5 cm.
  • Opékání Placky opečte na suché pánvi z obou stran dozlatova. Každá strana potřebuje přibližně 2–3 minuty podle výkonu vařiče.

Celková doba přípravy

  • příprava a kynutí: cca 60 minut

  • opékání: cca 20 minut

  • celkem: cca 80 minut

Počet porcí

  • cca 10–12 placek (dle velikosti)

Závěr

Jogurtové placky z pánve jsou ideálním řešením, když nemáte po ruce chléb nebo chcete vyzkoušet něco nového. Jsou nadýchané, měkké a chutnají skvěle jak teplé, tak i studené. Pokud si je připravíte čerstvé k snídani nebo jako přílohu k večeři, rozhodně nešlápnete vedle. Skvěle se hodí i do mrazáku – po rozmražení jsou jako nové.