Jidáše – sladké velikonoční pečivo se symbolikou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 120 minut
Jan, 11. 04. 2025

Jidáše jsou sladké kynuté pečivo s hlubokou tradicí. Symbolizují provaz, na kterém se podle tradice oběsil Jidáš, a mají přinášet zdraví a ochranu. Podávají se na Zelený čtvrtek potřené medem – sladký začátek velikonočních svátků.

 

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Z droždí, lžíce cukru a části vlažného mléka udělejte kvásek a nechte vzejít.
  • Do mísy dejte mouku, zbytek cukru, sůl, vanilkový cukr a vejce. Přilijte kvásek, máslo a zbytek mléka.
  • Vypracujte hladké těsto a nechte 1 hodinu kynout.
  • Z těsta tvořte spirálky, uzlíky nebo provázky. Nechte ještě 15 minut kynout na plechu.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C asi 15 minut.
  • Ještě teplé potřete medem.

Čas přípravy

⏱️ 2 hodiny (včetně kynutí)

Počet porcí

🥯 cca 20 kusů

Závěr

Jidáše jsou sladké, voňavé a symbolické pečivo, které se peče jen jednou za rok. V kombinaci s medem chutnají fantasticky a krásně zpestří velikonoční snídani.