Jednoduchý koláč s jemným krémem: Recept, který si každý pochvaluje recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 26. 06. 2025

Tento jednoduchý a přitom výjimečně chutný koláč si právem získává oblibu napříč generacemi. Kombinace jemného těsta a máslového krému vytváří dezert, který si zamilujete nejen vy, ale i vaše rodina či hosté. A co je na něm nejlepší – zvládne ho opravdu každý, i bez cukrářských zkušeností. Skvělý koláč pro běžné dny i sváteční příležitosti.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Nejprve prosejte mouku, přidejte sůl a prášek do pečiva. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mléko s vodou a přiveďte k varu. Vmíchejte mouku a za stálého míchání vytvořte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn. Odstavte z plamene a nechte vychladnout.
  • Zapracování vajec a pečení Do vychladlého těsta postupně vmíchejte vejce. Polovinu směsi nalijte do dortové formy s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Nechte vychladnout a stejným způsobem upečte i druhou polovinu těsta.
  • Příprava krému V hrnci smíchejte vejce, cukr, mouku a mléko. Za stálého míchání uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte máslo a postupně ho po lžičkách zapracujte do studeného pudinku. Vznikne hladký krém.
  • Sestavení koláče Na první plát upečeného těsta naneste celý krém. Zakryjte druhým plátem a vršek posypte moučkovým cukrem. Nechte minimálně hodinu vychladit v lednici.

Celková doba přípravy

90 minut (včetně chlazení)

Počet porcí

12 porcí

Závěr

Tento koláč je ideální volbou, pokud hledáte jednoduchý dezert s nadýchaným těstem a lahodným krémem. Zároveň poskytuje dost prostoru pro vlastní úpravy – můžete ho dochutit ovocem, ořechy nebo polevou. Ať už ho připravíte ke kávě nebo na slavnostní stůl, vždy sklidí zasloužený úspěch.