Italská domácí pizza s nadýchaným těstem a dokonalými přísadami recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Na oblohu
- 400g rajčatového protlaku
- 500g sýra
- 40g salámu
- 2ČL cukru
- podle chuti sůl a bazalku
- Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme nakynout.
- Mouku si nasypeme do velké mísy, přidáme kvásek a začneme míchat.
- Postupně přidáváme ostatní suroviny, které do těsta potřebujeme.
- Těsto bude zpočátku lepkavé, postupně však získá potřebnou konzistenci.
- Těsto mícháme asi 15 minut, je nutné aby bylo těsto jednotné. Když máme těsto důkladně uhnětené, vložíme ho do plastové misky, potřeme olivovým olejem a necháme kynout.
- Naolejované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout minimálně 4-5 hodin, můžete nechat i déle, ne však méně.
- Po uplynutí doby kynutí si těsto vyjmeme.
- Pokud chcete udělat mini pizzy, jednoduše těsto překrojte na více částí a vyformujte malé placky nebo bochníky.
- Troubu si předehřejte na vyšší teplotu (asi 250 až 280 stupňů).
- Nyní je čas, abyste si vybrali jaké ingredience půjdou na oblohu pizzy.
- Pokud máte ingredience vybrané, můžete začít s tvarováním těsta.
- Vytvarujte si buď jeden nebo více bochníků, do kterých zatlačte do středu pěst.
- Tento jednoduchý trik zabrání vytékání omáčky a sýra, zároveň budete mít jistotu, že je těsto všude stejně tlusté či tenké.
- Připravíme si plech na pečení. Ať už budete péct jeden kus pizzy nebo jich bude více, připravte si dostatečně velký plech, aby se těsto nelepilo na okraje.
- Dno plechu vymažte olivovým olejem a vysypte hladkou moukou.
- Následně uložte pizzu. Když tento krok máte za sebou, dejte pizzu do trouby péct jen na pět minut a poté vyberte. Začněte s vrstvením oblohy.
- Připravte si omáčku na pizzu. Rajčatový protlak (nejlépe je použít domácí, ale i v obchodech už dnes najdete skvělý kvalitní rajčatový protlak) si nalijte do pánve a přidejte bazalku, sůl a pepř. Směs nechte chvíli převařit a úplně na konec přidejte pár stroužků rozmačkaného česneku.
- Když máte omáčku hotovou, odstavte ji z ohně a nechejte chvilku vychladnout.
- Po vychladnutí začněte na těsto vrstvit omáčku. Nemusíte těsto zcela zalít, ale je dobré aby byla omáčka všude – každému podle chuti.
- Nastrouhejte si silnější vrstvu sýra, v tomto případě 70% mozzarelly a 30% polotvrdého sýra ementál. Na konec přidejte na kroužky nakrájený salám.
- Takto připravenou pizzu dejte upéct do trouby při teplotě 250 stupňů dozlatova.
- Pizza je hotová a po krátkém vychladnutí vhodná k okamžité konzumaci.