Išelské dortíčky: křehké ořechové cukroví s meruňkovou marmeládou a čokoládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 150 minut
Jan, 18. 09. 2025

Klasické Išelské dortíčky patří mezi sváteční jistoty. Křehké ořechové těsto se spojí s máslovou náplní dochucenou meruňkovou marmeládou a kapkou rumu, na závěr přijde lesklá čokoládová poleva. Ideální k čaji, kávě i na slavnostní stůl.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Poleva:

Postup přípravy

  • Počet kusů cca 40–50 dortíčků (podle průměru vykrajovátka) Celková doba přípravy cca 2 h 30 min (příprava a chlazení těsta 45 min, tvarování a pečení 45–60 min, plnění a poleva 40–50 min)
  • Tvarování a pečení Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na sílu 3–4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 4–5 cm a skládejte je na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170–180 °C 8–10 minut do lehkého zezlátnutí okrajů. Nechte zcela vychladnout.
  • Náplň Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Vmíchejte mleté ořechy, marmeládu a podle chuti rum. Krém má být hladký a dobře roztíratelný.
  • Plnění Polovině koleček potřete spodní stranu náplní (cca ½ lžičky na kus), přiklopte druhým kolečkem a lehce přitlačte. Nechte 20–30 minut zpevnit v chladu.
  • Poleva Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte dohladka. Vrchní stranu dortíčků namáčejte nebo potírejte čokoládou a nechte ztuhnout při pokojové teplotě, poté uložte do chladu.

Počet kusů cca 40–50 dortíčků (podle průměru vykrajovátka)

Celková doba přípravy cca 2 h 30 min

(příprava a chlazení těsta 45 min, tvarování a pečení 45–60 min, plnění a poleva 40–50 min)

Tipy a skladování

  • Těsto rozvalujte chladné; při práci ho můžete dělit na dvě části a zbytek držet v lednici.

  • Dortíčky chutnají nejlépe po 1–2 dnech odležení v chladu v uzavřené dóze.

  • Část náplně můžete obměnit přidáním nastrouhané citronové kůry nebo trochy meruňkového likéru.

Závěr

Išelské dortíčky jsou elegantní drobné cukroví, které vynikne na svátečním tácu i při nedělní kávě. Křehké ořechové těsto, meruňková linka v krému a tenká čokoládová slupka dávají dohromady harmonii, která se neomrzí. Připravte si je s předstihem – odležením ještě zjemní.