Hrnkový chlebík, který vydrží až týden recept

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička kmínu ( celý)
  • 3 lžičky soli
  • 1 a 1/4 hrnku vody
1x
00:45
Snadné

Postup přípravy

  1. Postupujeme jako při přípravě klasického cesta. Z trochy teplé vody, droždí a cukru smícháme kvásek – počkáme, dokud vyjde. Pak vše spolu zpracujeme – pořádně prohněteme rukama a necháme alespoň 3 hodiny kynout (já nechávám i déle).
  2. Při tomto chlebu platí pravidlo, že čím déle těsto kyne, tím více dírek bude mít po upečení.
  3. Nastavíme si troubu na 250 stupňů.
  4. Vykynuté těsto vytvarujeme na bochníky a uložíme na plech nebo mísu vystlanou papírem pečení, nebo klasicky vymaštěnou vepřovým sádlem, případně olejem.
  5. Chlebíček je důležité správně péct (tedy při správné teplotě), takže při teplotě 250 stupňů pečeme prvních 15 minut, pak snížíme na 220 stupňů a pečeme ještě asi 35 minut – každá trouba peče jinak, ale + – 5 minut by mělo stačit.
  6. Ještě horký chlebík z trouby potřeme vodou a necháme vychladnout. Skladujeme jako klasické pečivo, je výborný! já skladuji chlebík zabalený v plátěné utěrce.

Poznámka

Tento chlebík dělala moje babička a vydrží vám opravdu celý týden. Dělám ho už 20 let, doporučuji každému, kdo chce poctivé domácí pečivo.