Francouzský krém s citronovou a vanilkovou příchutí – bez mascarpone, smetany a tvarohu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 50 minut
Jan, 29. 01. 2025

Pokud hledáte krém, který bude perfektně držet tvar a zároveň bude lahodně krémový, pak je tento francouzský krém ideální volbou. S citronovou příchutí a jemným vanilkovým nádechem se stane skvělou ozdobou vašich koláčů, cupcakeů nebo sušenek. A co je nejlepší – nepotřebujete ani mascarpone, smetanu ani tvaroh, a přesto bude krém skvěle držet.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava žloutkové směsi Do misky dejte 6 žloutků, přidejte lžíci cukru a důkladně je vyšlehejte do pěny.
  • Příprava cukrového sirupu Zbytek cukru dejte vařit s 80 g vody ve vodní lázni asi 3 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Spojení obou směsí Jakmile je cukr zcela rozpuštěn, pomalu ho přilévejte do žloutkové směsi. Míchejte pořád, dokud se ingredience dobře nespojí.
  • Šlehání krému Nechte žloutkovou směs vychladnout, poté do ní přidejte 400 g měkkého másla a vyšlehejte. Když bude směs krásně hladká, přidejte vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Opět šlehejte asi 2 minuty, dokud nebude krém mít jednotnou konzistenci.
  • Použití a skladování Francouzský krém je ihned připraven k použití – skvěle se hodí na zdobení koláčů, cupcakeů nebo sušenek. Pokud ho nevyužijete ihned, můžete ho uskladnit v lednici v uzavřené nádobě nebo vzduchotěsném sáčku až na několik dní.

Doba přípravy

  • Příprava: 20 minut
  • Chlazení: 30 minut
  • Celkový čas: 50 minut

Počet porcí

  • Krém vystačí na 1 středně velký dortový korpus nebo 12 cupcakeů.

Závěr

Tento francouzský krém je perfektní volbou pro všechny, kdo hledají lehký, ale stabilní krém pro zdobení sladkého pečiva. Citronová příchuť dodává svěžest, zatímco vanilka poskytuje jemnou a lahodnou chuť. Krém můžete uchovávat v lednici a použít na různé příležitosti – určitě si ho zamilujete.