Finské nakládané okurky bez sterilizace: křupavé a snadné po celou zimu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 210 minut
Jan, 24. 06. 2025

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava okurek Okurky důlkladně omyjte a odkrojte špičky z obou stran. Větší kusy podélně rozkrojte na čtvrtiny, menší na poloviny. Namočte je na 2 hodiny do studené vody, aby si zachovaly křupavost.
  • Vaření nálevu Do velkého hrnce nalijte 3 litry vody, přidejte sůl, cukr, hořčičná semínka a bobkové listy. Přiveďte k varu a důlkladně promíchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
  • Dochucení octem Do vroucí směsi vlijte ocet a ještě krátce povařte.
  • Krátké blanšírování Do vroucí marinády vložte okurky a nechte je probublávat 2–3 minuty, dokud lehce nezmění barvu. Nepřevařujte.
  • Plnění a uzavření sklenic Okamžitě rozložte okurky do čistých, suchých sklenic a zalijte horkým nálevem až po okraj. Uzavřete, otočte dnem vzhůru a zabalte do deky. Nechte pomalu vychladnout.

Doba přípravy

  • Čas přípravy: cca 3,5 hodiny (včetně namáčení)

  • Počet porcí: cca 8–10 sklenic o objemu 500 ml

Závěr

Tyto finské nakládané okurky bez sterilizace jsou ideální volbou pro každého, kdo chce zachovat chuť léta i v zimě. Bez nutnosti zavařování a složité přípravy získáte křupavou, sladkokyselou pochoutku, která se skvěle hodí ke klasickým českým jídlům i jako lahodná příloha.