Finská nakládaná rajčata s cibulí – křupavá zimní klasika do spíže recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 30 porcí
  • 45 minut
Jan, 18. 08. 2025

Finská nakládaná rajčata s cibulí bez složitostí. Přesné poměry nálevu, krok-za-krokem postup, časy, výnos a tipy na skladování. Skvělé k masu, do salátů i na chlebíčky.

Jednoduché, svěží a perfektně vyvážené mezi sladkým a kyselým. Tohle zavařené „finské“ rajče s cibulí se hodí k pečenému masu, do burgerů, salátů i jen tak na chleba s máslem. A hlavně – vydrží ve spíži klidně celý rok.

Pro 30 porcí

Ingredience

Základ:

Nálev (poměr na 1 litr vody):

Volitelné koření do sklenic:

Postup přípravy

  • Připravte sklenice Sklenice a víčka důkladně umyjte a sterilizujte (v troubě 110 °C/10 min, nebo v myčce bez prostředků na nejdelší program). Nechte je horké připravené k plnění.
  • Cibule a rajčata Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké půlkolečka. Dejte do mísy a přelijte vroucí vodou (zjemní se). Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky (větší na osminky).
  • Plnění sklenic Na dno sklenic dejte trochu cibule (a případně koření), napevno vyskládejte čtvrtky rajčat a navrch opět cibuli. Lehce utlačte, ať je ve sklenici co nejméně vzduchových mezer.
  • Nálev V hrnci přiveďte k varu vodu. Přidejte sůl a cukr, nechte rozpustit, sejměte z plotny a vmíchejte ocet. Horkým nálevem ihned zalijte sklenice až po okraj.
  • Zasterilizujte (krátké dovaření) Sklenice pevně uzavřete, postavte do hrnce s utěrkou na dně, zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a zahřívejte na mírný var 5 minut. Vyndejte, na 5 minut obraťte víčkem dolů, pak vraťte víčkem nahoru a nechte pod dekou zvolna vychladnout.
  • Zrání a skladování Skladujte v temnu a chladu (spíž, sklep). Nechte zrát alespoň 7–10 dní, aby se chutě propojily.

Celková doba přípravy

  • Příprava a krájení: 25–30 min

  • Vaření nálevu + plnění: 15–20 min

  • Krátká sterilace: 5 min

  • Celkem aktivně: cca 45–55 minut (+ doba zrání 7–10 dní)

Výnos / počet porcí

  • Výnos: přibližně 8–10 sklenic po 500 ml (dle velikosti rajčat a utažení ve sklenici)

  • Porcí orientačně: 30+ (počítejte 2–3 lžíce na porci)

Tipy redakce

  • Ocet: s 8% octem držte uvedené množství; u 5% octa přidejte o něco více (cca 70–80 ml/l), aby zůstala kyselost bezpečná i chuťově vyvážená.

  • Rajčata: volte pevná, málo vodnatá (např. švestková). Měkká pouští víc šťávy.

  • Koření: klasika je pepř + hořčice + bobkáč; pro bylinkový nádech přidejte kopr.

  • Servírování: topinky s česnekem, salát s balkánem, k uzeninám, do burgeru i k pečenému kuřeti.

Závěr

Finská nakládaná rajčata s cibulí jsou spížová stálice: za hodinku práce získáte parťáka na celý rok. Chuťově čistá, křupavá a dokonale univerzální – jednou ochutnáte a na talíři se u nich dveře netrhnou.