Falešný ledový krémeš s kakaovo-ořechovým piškotem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 55 minut
Jan, 17. 09. 2025

Jemný krém, nadýchaný kakaový plát s vlašskými ořechy, vrstva šlehačky a navrchu máslové sušenky. Falešný ledový krémeš je rychlejší varianta slavného řezu, kterou zvládne každý a děti ji milují. Hodí se ke kávě i na slavnostní stůl.

Pro 12 porcí

Ingredience

Kakaovo-ořechový plát:

Vanilkový krém:

Dokončení:

Postup přípravy

  • Plech a ořechy Plech vyložte pečicím papírem a po celé ploše rovnoměrně rozprostřete nasekané vlašské ořechy.
  • Kakaové těsto Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Po částech zašlehejte cukr. Stěrkou vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto rozetřete na plech přímo na vrstvu ořechů.
  • Pečení plátu Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 18–20 minut. Nechte krátce zchladnout, sejměte papír a plát obraťte tak, aby byly ořechy nahoře. Nechte úplně vychladnout.
  • Vařený krém Mléko přiveďte k varu. Žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a 3–4 lžícemi studeného mléka dohladka. Vlijte do vroucího mléka a za stálého míchání uvařte hustý krém. Stáhněte z plotny, překryjte fólií na povrchu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Margarín vyšlehejte dohladka a po částech do něj zašlehejte studený krém.
  • Sestavení řezu Na vychladlý ořechový plát rovnoměrně rozetřete vanilkový krém a dejte na 20 minut chladit. Smetanu ušlehejte do pevných špiček a rozetřete na ztuhlý krém. Máslové sušenky krátce namáčejte do studeného mléka a vyskládejte těsně vedle sebe na vrstvu šlehačky.
  • Chlazení a krájení Dezert uložte minimálně na 60–90 minut do lednice, ideálně přes noc. Krájejte ostrým nožem podle mřížky sušenek.

Počet porcí 12–16

Celková doba cca 2 hodiny 45 minut (příprava 35 minut, pečení 20 minut, chlazení 90 minut)

Tipy:

  • Pro vyšší dezert pečte plát na menším plechu a ponechte stejné množství krému.

  • Sušenky namáčejte opravdu jen zlehka, aby si udržely tvar.

  • Vrstvu šlehačky můžete zpevnit lžící moučkového cukru a 1 ztužovačem.

Závěr

Falešný ledový krémeš je skvělá volba, když chcete vypadat jako cukrář bez dlouhého pečení. Kakaovo-ořechový základ dodá šmrnc, vařený krém jemnost a sušenková deka praktické porce. Dezert podávejte dobře vychlazený – chutě se krásně propojí a krájí se jedna radost.