Falešné škvarkové pagáče – nadýchané slané pečivo se skvělou chutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 100 minut
Jan, 07. 11. 2025

Tyto falešné škvarkové pagáče jsou výborným slaným pečivem, které se perfektně hodí jako pohoštění, k polévce, na večerní posezení i jako rychlé slané mlsání. Přestože se jedná o „falešnou“ verzi, chuťově i vzhledem připomínají tradiční škvarkové pagáče, ale připravují se z ořechové náplně. Výsledek je lehký, vláčný a krásně se lístkuje.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Z uvedených ingrediencí vypracujeme poloměkké těsto a necháme ho kynout 45 minut na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň – smícháme změklou mast s drcenými vlašskými ořechy. Osolit můžeme náplň až později při natírání těsta.
  • Vykynuté těsto rozválíme na větší plát a rovnoměrně potřeme připravenou ořechovou náplní. Cesto překládáme jako klasické pagáče, mezi vrstvy vždy doplníme náplň tam, kde chybí, aby se dosáhlo výrazného lístkování. Složené těsto necháme krátce odpočinout, pouze po dobu zahřívání trouby na 190 °C.
  • Poté těsto rozválíme na tloušťku přibližně 2 cm a vykrajujeme pagáče sklenicí nebo formičkou. Přendáme je na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a ihned vložíme do trouby. Pečeme asi 20 minut dozlatova.

Celková doba přípravy: cca 1 hodina 40 minut (příprava + kynutí + pečení)

Počet porcí: cca 25 kusů

Závěr

Falešné škvarkové pagáče jsou ideální volbou, pokud chcete velmi chutné, rychlé a efektní slané pečivo, které se krásně lístkuje a je měkké uvnitř, přesto jemně křupavé na povrchu. Tento recept je vhodný pro každou příležitost a skvěle funguje i jako varianta bez skutečných škvarků. Pagáče jsou skvělým tipem i jako párty občerstvení nebo rychlá domácí slaná specialita.

Moravské rohlíky recept

Bez masa
90 minut
4.4
(42)
13. 06. 2024 Tomáš