Domácí zmrzlina s ricottou a citronem: lehká, krémová a lepší než z obchodu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 45 minut
Jan, 20. 08. 2025

Svěží ovocná chuť, sametová textura a minimum práce – tahle domácí zmrzlina z ananasu, ricotty a šlehačky je ideální letní dezert. Kombinace banánu, citronu a kondenzovaného mléka vytvoří dokonale vyváženou sladkokyselou harmonii bez zmrzlinovače.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava ananasu Ananas dobře sceďte (nálev si nechte na jiné využití) a nasekejte nadrobno.
  • Banánovo-vaječný základ Banán, žloutky, vanilkový cukr a kukuřičný škrob rozmixujte dohladka. Přelijte do rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání povařte, až krém zhoustne. Odstavte a nechte úplně vychladnout.
  • Citronová složka Citronovou šťávu vyšlehejte se slazeným kondenzovaným mlékem, až lehce zhoustne.
  • Krémová báze Do citronové směsi vmíchejte ricottu, poté po částech vychladlý banánovo-vaječný krém. Nakonec jemně zašlehejte smetanu. Přidejte nasekaný ananas a promíchejte.
  • Mražení Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku minimálně na 2 hodiny. Pro extra krémovou texturu můžete směs po 60 minutách promíchat a znovu zamrazit.

Počet porcí: 6–8 (cca 1 litr zmrzliny)

Celkový čas: 2 h 45 min (aktivně 20 min • vaření 10 min • chlazení 15 min • mražení min. 2 h)

Tipy a varianty

  • Bez zrn ananasu: Pokud chcete zcela hladkou zmrzlinu, ananas předem krátce rozmixujte.

  • Exotická variace: Přidejte 2–3 lžíce strouhaného kokosu nebo vyměňte část ananasu za mango.

  • Sladkost na míru: Podle chuti dolaďte kondenzovaným mlékem nebo moučkovým cukrem.

  • Servírování: Podávejte lehce povolené, s čerstvým ovocem či hoblinami hořké čokolády.

Závěr

Domácí ananasová zmrzlina s ricottou je důkazem, že i bez zmrzlinovače zvládnete krémový dezert jako z prázdnin. Je lehká, osvěžující a díky ovoci krásně šťavnatá. Připravte ji den předem, ať má čas hezky ztuhnout – u kávy, po obědě i na letní zahradní party boduje vždy.