Domácí vaječné nudle – jednoduchý recept na vláčné domácí těstoviny

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 75 minut
Jan, 14. 07. 2025

Máte chuť na domácí čerstvé nudle? S pouhými 10 vejci a 1 kg mouky (polohrubé a hrubé) si připravíte vláčné domácí těstoviny, které rychle vyschnou i udrží pořádek ve spíži. Hotové těstoviny skvěle chutnají s omáčkou, vývarem i jako poslední záchrana, když nemáte nic v lednici.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta Ve velké míse rozklepněte všechna vejce a lehce je rozšlehejte vidličkou. Vmíchejte obě mouky a špetku soli. Nejprve lyžicí, poté rukama vypracujte hladké, nelepivé a pružné těsto.
  • Odpočinek Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat 30 min na kuchyňské lince. Díky krátkému „odpočinku“ se těsto lépe válet a krájet.
  • Válení a krájení Rozdělte těsto na 4–6 dílů. Na pomoučeném vále každý díl rozválejte co nejtenčeji (cca 1–2 mm). Poté plát zlehka posypte moukou a pomocí ostrého nože nebo rádýlka nakrájejte na nudle požadované šířky (asi 2–3 mm).
  • Sušení Nudle rozložte na čistý tác nebo sušák na těstoviny a nechte 30 min až 1 h proschnout. Čerstvé nudle hned uvařte, prosušené můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě několik týdnů.
  • Vaření Nudle povařte ve vroucí osolené vodě 2–3 minuty, dokud nejsou al dente. Odsypte, promíchejte s trochou oleje a podávejte s omáčkou, masem či polévkou.

Celková doba přípravy

  • Aktivní práce: 15 min

  • Odpočinek těsta: 30 min

  • Tvarování a sušení: 30 min až 1 h

  • Celkem: cca 1 h 15 min

Závěr

Domácí vaječné nudle z 10 vajec a 1 kg mouky jsou díky jednoduchému postupu i krátkému odpočinku v těstě rychle připravené. Jejich konzistence je vláčná, sušení jen pár desítek minut postačí a výsledné nudle přinesou do vaší kuchyně chuť pravé domácí speciality.