Domácí turecký chléb Pide recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 105 minut
Jan, 22. 05. 2025

Turecký pide je oblíbený plochý chléb s měkkou střídou a křupavou kůrkou, který se skvěle hodí k dipům, kebabu nebo jako příloha ke guláši. Tento recept vám ukáže, jak z jednoduchých surovin vykouzlit autentické pravé pide přímo v domácí kuchyni.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Aktivace droždí Do malé misky nalijte 100 ml vlažné vody, přidejte špetku cukru (volitelné) a rozdrobte droždí. Nechte stát 5–10 minut, až se vytvoří pěna.
  • Příprava těsta Ve větší míse smíchejte mouku se solí. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek vlažné vody a olivový olej. Hněťte ručně nebo robotem asi 8–10 minut, až vznikne hladké, mírně lepivé těsto.
  • První kynutí Přesunujte těsto do lehce naolejované mísy, povrch potřete olejem a zakryjte potravinovou fólií nebo čistou utěrkou. Nechte na teplém místě kynout 60 minut, dokud objem nezdvojnásobí.
  • Tvarování pides Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejné díly (pro dvě větší pides) nebo na 4 díly (pro menší placky). Každý díl na lehce pomoučeném válu roztáhněte na oválný nebo obdélníkový plát o tloušťce 5–7 mm. Okraje zploštěte a trochu přitlačte, ve středu vytvořte prsty prohlubně, které lépe udrží náplň či olej.
  • Dokynutí a příprava na pečení Plech vyložte pečicím papírem, pláty přesuňte na něj. Nechte ještě 15 minut dokynout. Povrch pides potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
  • Pečení Troubu rozehřejte na 230 °C (horkovzduch 210 °C). Vložte plech doprostřed trouby a pečte 12–15 minut, dokud okraje nezískají zlatavou barvu a střídka nezůstane měkce nadýchaná.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta: 15 min

  • Kynutí: 60 min

  • Dokynutí a příprava: 15 min

  • Pečení: 12–15 min

  • Celková doba: cca 1 h 45 min

  • Počet porcí: 2 velké nebo 4 menší pides

Závěr

Domácí turecký pide vás nadchne vůní čerstvého pečiva a svou univerzálností – podávejte ho s hummusem, tzatiki nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Díky olivovému oleji je střídka vláčná, okraje křupavé, a celý proces zvládnete snadno i bez profesionálního pečicího kamene.