Domácí sýr bez konzervantů hotový raz dva: jednoduchý recept, který zvládnete kdykoli

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 15 minut
Jan, 12. 06. 2024

Hledáte rychlý a levný způsob, jak si doma připravit čerstvý sýr bez zbytečných aditiv? Tento osvědčený postup vyžaduje jen čtyři běžné suroviny a pár minut u sporáku. Vznikne jemný, univerzální sýr, který skvěle chutná samotný, na pečivu i v salátech. Zvládne ho opravdu každý – a výsledek je hotový během několika hodin chlazení.

Pro 10 porcí

Ingredience

Video návod

Postup přípravy

  • Zahřát mléko: Do hrnce nalijte mléko, přidejte sůl a zahřívejte až k varu.
  • Směs smetany s vejci: V misce prošlehejte zakysanou smetanu s vejci dohladka.
  • Sražení sýra: Do vroucího mléka vlijte smetanovo–vaječnou směs, míchejte a velmi zvolna povařte asi 5 minut, až se tvaroh oddělí od syrovátky.
  • Cezení: Směs přeceďte přes jemné plátno/síto a nechte okapat.
  • Vychladnutí a tvarování: Tvarohovou hmotu zabalte do plátna, lehce stlačte (podle toho, jak mokrý či hutný sýr chcete) a uložte do lednice na několik hodin ztuhnout.
  • Dochucení: Před podáváním lze vmíchat bylinky nebo koření a pokaždé vytvořit jinou chuťovou variantu.

Počet porcí:

10 porcí (orientačně)

Celková doba přípravy:

cca 3 hodiny (aktivně 15 minut + 2–3 hodiny chlazení)¨

Tipy pro nejlepší výsledek:

  • Čím déle sýr v plátně zatížíte, tím bude kompaktnější a sušší.

  • Na jemnější strukturu volte vyšší podíl zakysané smetany (blíže k 300 g).

  • Servírujte s čerstvým pečivem, olivovým olejem a špetkou vločkové soli; do salátů se hodí s čerstvými bylinkami.

Závěr:

Domácí sýr bez konzervantů je rychlá, spolehlivá a levná varianta k běžným čerstvým sýrům z obchodu. Připravíte ho z pár surovin a díky snadnému dochucení bylinkami nebo kořením ho pokaždé proměníte v jiný gurmánský zážitek. Skvělý základ pro snídaně, svačiny i lehké večeře.