Jednoduché křehké domácí rohlíky recept

Ingredience

  • 1 kg – hladká mouka
  • 250 ml oleje
  • 600 ml mléka
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžíce kr. cukru
  • 2 lžíce soli
  • sezam nebo kmín na posypání
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. V první řadě si zahřejeme 2 deci mléka a přidáme vrchovatou lžíci cukru a necháme ho rozpustit.
  2. Když se nám cukr rozpustí, přidáme 2 droždí a necháme dokud vznikne kvásek.
  3. Následně do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme olej a mléko co nám zbylo sůl, a kvásek.
  4. Následně tuto směs promícháme s rukama, abychom z ní dostali těsto a necháme vykynout na teplém místo.
  5. Například na sluníčku venku nebo do trouby a zapneme ji na 30 stupňů.
  6. Když těsto vykyne začneme z něj odtrhávat, jednotlivé kusy na menší a v rukou je zpracujeme na kulky jak to vidíme na obrázku.
  7. Mělo by vzniknout cca 35-40 kusů. 
  8. Každou kuličku rozválíme.
  9. Pak ji srolujeme do tvaru rohlíku, přesně jak to vidíte na obrázku dole.
  10.   Plech na pečení potřeme olejem a dáme na něj papír na pečení.
  11. Pak i samotný papír, nahoru, kde budeme ukládat rohlíky potřeme lehce olejem ale velmi minimální.
  12. Potom je necháme ještě pár minut vykynout.
  13. Rohlíčky ještě můžeme přetřít olejem nebo rozšlehaným vajíčkem.
  14. Pak si je ještě můžeme ale nemusíme dokořenit.
  15. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a pečeme cca 10-12 minut.
  16. Když je vytáhneme z trouby dáme na nich ještě na pár minut vlhkou utěrku, aby zůstali vláčné i na druhý den.
  17. Dobrou chuť.