Domácí okurkový salát bez éček: Nejlepší recept na zavaření okurek

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Jan, 07. 04. 2025

Hledáš osvědčený recept na okurkový salát bez konzervantů a chemie, který budeš milovat celoročně? Tento domácí salát z čerstvých okurek, cibule a papriky chutná výtečně a díky jednoduché přípravě si ho zvládne udělat každý. Navíc neobsahuje žádné umělé přísady – jen zeleninu, koření a ocet.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Nakrájíme zeleninu: Okurky nakrájej na drobná kolečka. Papriky a cibuli nakrájej na malé kousky.
  • Smícháme vše dohromady: Všechnu zeleninu dej do velké mísy. Přidej vegetu, cukr a ocet. Důkladně promíchej.
  • Necháme pustit šťávu: Mísu přikryj utěrkou a nech půl hodiny odstát při pokojové teplotě. Zelenina pustí dostatek vlastní šťávy.
  • Necháme odležet: Směs nech stát 24 hodin v chladu (např. ve spíži nebo lednici), aby se chutě krásně propojily.
  • Plníme sklenice: Po 24 hodinách směsí naplň čisté sklenice, pevně zavíčkuj a ulož na chladné a tmavé místo.

Celková doba přípravy:

24 hodin (včetně odležení)

Počet porcí:

cca 10–12 sklenic (po 370 ml)

Závěr

Tento domácí okurkový salát bez konzervantů je skvělý způsob, jak zpracovat přebytek okurek a připravit si chutnou zásobu na zimu. Skvěle se hodí k masům, karbanátkům i na klasický český chléb s máslem. Díky jednoduchému složení a intenzivní chuti si ho oblíbí celá rodina – a garantujeme, že už jiný recept nebudeš chtít zkoušet.